Kommunikation forbinder
Det er kommunikationen, der binder os sammen, ligesom det er i kommunikationen, der slår knuder – og igen kommunikationen, der binder dem op. God kommunikation mellem kolleger, samarbejdspartnere, kunder, borgere er fundamentet for levende og handlekraftige organisationer.
I enhver organisation, formes kulturen, strategien og resultaterne gennem de samtaler vi har, de rapporter vi skriver og breve vi sender. Det er via kommunikation idéer udvikles, problemer løses og relationer bygges – både i skrift og tale. God kommunikation gør forskellen på om I lykkes eller ej som arbejdsfællesskab.
Det kan let blive bedre
Det er let at mærke, når kommunikationen på arbejdspladsen er god. Så genkender du oplevelsen af, at:
- udvikle noget og forstå noget nyt sammen med kolleger
- blive taget godt imod, når du opdager din egen eller andres fejl
- blive lyttet til med ikkedømmende ører
- føle dig godt støttet af de andre i en svær situation
- være ny og bliver mødt med interesse for at lære dig at kende
Desværre kender du også til det modsatte: Misforståelser, konflikter, manglende nærvær og samtaler, der er slaskede, ufokuserede og ineffektive. Dårlig kommunikation kan fylde rigtig meget på en arbejdsplads, men den gode nyhed er, at det ikke behøver være meget svært at gøre noget ved det.
Med træning, øget opmærksomhed og ny viden kan I forbedre jeres kommunikation og løfte jeres samtaler – både de svære og de udviklende. I FLOK kan vi hjælpe jer, hvis I vil løse op for fastlåste knirkende relationer, hvis jeres faglige udvikling kræver fornyet energi eller hvis tonen i et team eller mellem teams trænger til at blive lagt i et mere varmt og konstruktivt toneleje.
Vi kan hjælpe jer med:
- At lære nye samtalepraksisformer: Lyt dybt – spørg nyt
- At blive bedre til fælles faglig refleksion, der udvikler og opbygger
- At få en konstruktiv og ordentlig samtale i situationer med konflikt
- At lære metoder til feedback som motiverer og binder jer sammen
- At bruge fejl til læring i psykologisk trygge samtaler mellem jer
”Samtaler skaber alt – men ikke alle samtaler skaber værdi”
Hverdagens samtaler er fundamentet for godt samarbejde
Vores samarbejdskultur bor i hverdagens samtaler. Vi viser hinanden, hvordan vi har det sammen, når vi siger godmorgen, når vi taler over frokosten og når vi mødes hen over et vagtskifte. Inviterer vi ind, viser vi imødekommenhed og venlighed, viser vi nysgerrighed og åbenhed, i både krop og tale, ord og handling? Er vores fællesskab rart at være i, både for de meget talende og de mere stille?
Hvis samtalerne uden for mødelokalet halter, vil samtalen også skulle have krykker, når I holder møder. Med haltende samtalerne, opnår I ikke det fulde potentiale, hvor mødedeltagerne byder ind med deres kompetencer og erfaringer. Er der tryghed, når vi står ved kaffemaskinen, er der et sundt fundament til også at tale om det usikre, tvivlen og uenigheden, når I træder ind i lokalet med den varme kaffe.
Samtaler bliver ofte opfattet som noget, der ”bare er der” – vi ser det som noget, der kan trænes og læres, så I bliver bedre til, at:
- bruge hverdagens small talk til at inkludere og skabe tryghed
- gå fra small talk til big talk, når det gælder
- strukturere og målrette samtalerne på jeres møder, så de giver klarhed og fremdrift, snarere end støj, konflikter og forvirring
- lytte nysgerrighed og med ægte interesse, så alle får lyst til at bidrage og oplever sig hørt og inkluderet
Ved at få et fælles sprog, begrebet og metoder for, at hvordan I kommunikere godt mundtlig i hverdagen, kan I løfte jeres samarbejdsevne.
Fælles faglig refleksion er en kongevej til trivsel
Arbejdspladser, der har gode vaner med at udvikle sig gennem samtaler, der giver fælles faglig refleksion, får mange fordele ud af det: Samtalerne om faglighed skærper fokus på opgaven og den fælles retning, forskellige fagligheder inspirerer hinanden og oplevelsen af samhørighed stiger, fordi vi i hverdagen mærker, at vi er fælles om noget, der er større end os selv.
I bogen ”Den faciliterende leder” skriver vi:
”At udvikle sig fagligt er noget, man aldrig bliver færdig med. Den fælles faglige refleksion bør derfor være en normal hverdagsting, og ikke noget man kun gør, når der er sket store åbenlyse fejl, og der skal falde brænde ned. Det handler om kontinuerligt og vågent at forholde sig til virkningerne af de vidensbaserede og professionelle valg, man træffer, og som hverdagen er fyldt af. Den faglige refleksionsevne skal trænes som en muskel, der – når den er stærk – giver løfteevne til den gode opgaveløsning og faglige stolthed.” (Den faciliterende leder, s. 213, Hans Reitzel, 2025)
Kommunikationen imellem jer er vital for jeres evne til at løfte og udvikle opgaven sammen, og når I er gode til det, vil meget godt opleves som om det kommer helt af sig selv: Trivsel, fastholdelse, sammenhold, god kvalitet i opgaveløsningen.
Ring eller skriv til os og book et oplæg eller et forløb om udvikling af fælles faglig refleksion.
Artikler om kommunikation
Bliv en bedre samtalepartner
I artiklen får du 10 konkrete råd, til hvad du kan gøre for at blive en bedre samtalepartner. Prøv fx at finde noget, som I har tilfælles, for jo mere I har tilfælles, des større tendens har I til at kunne lide hinanden.
Præsentationstræning
Er det dig eller dine powerpoints, der skal lyse op i lokalet? Når du står foran et publikum er det en unik mulighed for at koble dig til dem og danne en god relation. Bruger du den mulighed? Læs artiklen og få svar.
Kommunikationskurser
Flok udvikler målrettede kurser til virksomheder inden for præsentationstræning og præsentationsteknik, fx ‘Brænd igennem’, ‘Få energi fra dit publikum’ eller ‘Øg din troværdighed’. Inden for skriftlig kommunikation, kan titlerne være ‘Skriv målrettede borgerbreve’, ‘Skriv bedre notater’ eller ‘Skriv kreativt’. Vi tilrettelægger derudover en hel del andre målrettede kurser fx ‘pitchtræning’, ‘improvisation’ og ‘Tæm din nervøsitet’
Vil du blive klogere på, hvordan man kombinerer kreative metoder til fagligt indhold på en sjov og samtidig seriøs måde? Læs mere om kurset her.
Præsentationstræning
Trænger du til ny inspiration og til at ryste gamle vaner af dig. Du ønsker at få præsentationstræning og udvikle og finpudse dine bedste sider? Læs mere om kurset her.
Brug for en kommunikationskonsulent som sparringpartner?
Sidder du og har brug for en kommunikationskonsulent som sparringspartner, er du velkommen til at kontakt Signe Bonnén. Vores oplevelse er at mange kommunikationskonsulenter og kommunikationsansvarlige sidder alene med mange store beslutninger. Derfor kan der være stor genvist for hele virksomheden at en ekstern kommunikationskonsulent med på råd.

HVAD KAN VI HJÆLPE JER MED?
Vi rådgiver, når I:
-
-
-
-
- Har brug for at forstå hinanden bedre i et team eller mellem teams
- Har brug for hjælp til at kommunikere bedre og mere klart til kunder og borgere
- Har brug for hjælp til at rede trådene ud i en konflikt
-
-
-
Vi underviser jer i:
-
-
-
-
- At få en bedre samtalekultur, der inkluderer og booster fællesskabet – og ikke det modsatte
- At blive bedre til fælles faglig refleksion i hverdagen
- At facilitere gode samtaler på fx møder
- At lære et faciliterende sprog, der kan bruges i mødet med kolleger, kunder og borgere
- At skrive bedre breve til borgere og kunder, med fokus på relation, handling og mestring.
-
-
-
HVAD HAR VI HJULPET ANDRE MED?
Læs mere om facilitering
Facilitering af møder, konferencer og udviklingsprocesser.
Undervisning i facilitering
Signe Bonnén
+45 60 81 76 71
bonnen@flok.dk
Ib Ravn
+45 28 95 95 01
ravn@flok.dk
Nanna Munk
+ 45 30 13 18 62
munk@flok.dk
Kenneth Agerholm
+45 31 45 67 66
agerholm@flok.dk